Hvorfor skal jeg ikke spille fodbold til jobsamtalen?

Sådan vinder du over konkurrenterne med mere erfaring … og alle de andre!

En fodboldklub ville aldrig ansætte en spiller, som de ikke har set spille. På samme måde skal du vise din kommende arbejdsgiver, hvordan du arbejder allerede til jobsamtalen, i stedet for blot at tale om det. Lad mig starte med et eksempel, du måske kan genkende…

Du har været til jobsamtale. Måske både 2. og 3. samtale til samme job. Telefonen ringer. ”Det var en fornøjelse at have dig til samtale, men vi har valgt at gå videre med en kandidat med mere erfaring …”

Du blev nummer 2. Igen!

Du spørger lidt mere ind til afslaget og får besked på, at du ikke kunne have gjort noget anderledes, da de har valgt den kandidat, som lige netop har løst samme opgave i sit seneste job.

Det arbejdsgiveren faktisk siger er: Den anden kandidat gav os en følelse af tryghed, da vedkommende havde løst en tilsvarende opgave før, og det gav os en vis form for sikkerhed for, at vedkommende kunne gøre det igen fra i morgen.

Det du skal vide er altså: Den vigtigste følelse, en arbejdsgiver skal sidde med efter at have haft dig til jobsamtale, er, at du har forstået opgaverne og kan levere fra i morgen.

Hvorfor? Fordi oplæring, uddannelse og den tid der går, før du faktisk kan levere er rigtig, rigtig dyr. For slet ikke at tale om prisen for en fejlansættelse, som hurtigt koster en årsløn, hvis du ikke kan levere varen.

Du skal derfor vise, at du leverer fra dag ét!

Hvordan gør du det? Det ret simpelt!

Hvis du gerne vil spille i et symfoniorkester, vil du aldrig blive ansat, før de har hørt dig spille. Det samme gælder en fodboldklub. Kokke får sjældent job, før de har vist, hvad de kan i et køkken.

Hvorfor er det så lige, at du til alle kontorlignende job, kun skal tale om, hvad du kan? Min erfaring er, at vi er meget bedre til at vise, hvad vi kan, end til at tale om det. Præcis som musikeren, fodboldspilleren og kokken.

Og jo, flere og flere virksomheder er begyndt at bruge cases i jobsamtaleforløbet. Men det er langt fra de fleste. Og casene er sjældent særligt gode. Derfor skal du medbringe dine egne cases.

Det første spørgsmål til jobsamtalen er ofte noget i retning af: Vil du ikke fortælle lidt om dig selv?

Her vil jeg anbefale, at du kort beskriver dine vigtigste erfaringer i forhold til den konkrete stilling og opgaverne i den. Derefter, gerne inden for et minut, siger du i forlængelse af din præsentation: … og så har jeg taget en liste med med 10 bud på, hvordan jeg vil gribe de væsentligste opgaver i jobbet an. Har I lyst til at se den?

Det er svært at svare nej til!

Så sæt dig ned. Lige nu. Og lav en liste over de 10 ting, du vil gøre i det job, du netop har søgt!

Held og lykke til jobsamtalen og lad mig gerne høre resultatet!

PS: I stillingsopslaget står der sjældent, hvad du helt konkret skal løse i jobbet. Det betyder, at du allerede, når du ser stillingsopslaget, skal ringe og bede dem prioritere og konkretisere opgaverne. Ellers er det tæt på umuligt at komme med konkrete bud på løsninger til jobsamtalen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *